Blogista ja sen perustajasta

Huom! Otin väliaikaisesti pois sivuston www.jukkahaukijarvi.info. Siinä oli 25.3.2015 laatimani laaja esittely itsestäni www.web.com:iin otsikolla 'MyCV online'. 
(Web.com Tour on yksi maailman suurimmista ammattilaisturnauksista jenkeissä. Ks. lisää siitä.)

Mihin tällaista blogia tarvitaan ja miksi juuri golf?

Muutama kuunkierto sitten, kirjoittelin silloin tällöin juttuja golfista Facebookissa, kunnes sain vaimoltani palautetta: "Harva Facebook -kaverisi jaksaa lukea sinun pitkiä kertomuksiasi golfista, vaikka ne ovatkin mielenkiintoisia. Eivät kaikki ole kiinnostuneita lajista, eivätkä kaikki ymmärrä sen sanastoa. Sinun pitäisi tehdä oma golfblogi ja kerätä sinne näitä juttuja".

No, tässä sitä sitten ollaan. Sivusto on kasvanut vuoden 2017 alkuun mennessä jo tuhansa sivuja ja useita tuhansa linkkijä käsittäväksi kokonaisuudeksi. Sivustoa päivitetään vähintään joka viikko. 

Golf on laaja ja monisäikeinen kokonaisuus joka sisältää paljon glooriaa ja lajista saa sitä enemmän mitä syvällisemmin siihen perehtyy. Itse olen lähes kaikkiruokainen urheilun ystävä. Harrastin nuorempana pääasiassa erilaisia yleisurheilujajeja joista pikajuoksu oli mieleisin. Golf on harrastajamäärällä mitattuna maailman suurin yksilölaji. Arviot sen harrastajista liikkuvat 60-80 miljoonan välillä ja sitä harrastetaan yli 150 itsenäisessä valtiossa. Suomessa golf on vielä melko pieni laji verrattuna vaikka Ruotsiin. Menestyksessäkin Suomi jää kaikkien muiden Pohjoismaiden paitsi Isalnnin taakse. 

Blogi on myös työkalu josta pääsee hyppäämään yhdellä hiiren klikkauksella varaamaan tiiajan miltä tahansa Suomen golfkentältä, näkemään kaikkien klubien sivut ja katsomaan kenttien sijainnin kartalta, katselemaan kaikkien merkittävien ammattilais- ja matatöörikierueiden sivut, aikataulut  ja menossa olevien kilpailujen tilanteet, maailmanlistat, katsomaan maailman huippuvalmentajien opetusvideoita, jne. Sivut tuovat myös jatkossa kaiken aikaa uutta tietoa ja uutisointia ajankohtaisista golftapahtumista. Samoin yritykset voivat nyt mainostaa sivuilla tuotteistaan ja palveluistaan. 

Golf on jälleen 112 vuoden jälkeen olympialaji ja sen suosio tulee todennäköisesti olemaan lajin harrastajien sekä penkkiurheilijoiden keskuudessa entistä suositumpaa tulevaisuudessa. Golf antaa harrastajalleen paljon enemmän, jos siitä tietää pintaa syvemmältä. Tämä koskee niin teknisiä asioita kuin lajin sisältöä muutoinkin sekä myös sen mielenkiintoista ja pitkää historiaa.

Itselleni on tullut tämän blogi-prosessin aikana moni asia lajista selväksi. Vain yhden pienen esimerkin mainitakseni. Kuinka moni lajin harrastaja tai penkkiurheilija loppujen lopuksi tietää majoreista paljonkaan. Mitä ne oikeasti ovat ja mitä niihin tarkemmin liittyy, kuinka vaikea niihin on päästä pelaamaan, mikä on niiden arvostus verrattuna tavallisiin turnauksiin, mikä on niiden historia, jne., jne. Myös näitä asioita blogissa on käsitelty ja selvenetty laajasti. 

Tilastot ja henkilötarinat ovat aina olleet suosikkejani. Usein tilasto ja tilastot kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Minulle golf on enemmän kuin osiensa summa. On harvoja urheilulajeja joihin sisältyy yhtä paljon tiedon tarvetta, jotta lajia voisi ymmärtää kunnolla ja 'riittävästi', mutta myös dramatiikkaa ja glooriaa, joka tekee golfista niin mielenkiintoisen ja antoisan. Tuskin löytyy toista lajia jonka juuria voi etsiä niinkin kaukaa kuin 500 vuoden takaa, tai, josta löytyy yksityiskohtaista tietoa ja dokumentaatiota satojen vuosien takaa. En tunne ainoatakaan golfiin verrattavaa urheilulajia joka kerää vuosittain yhtä valtavia summia erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin, tai jonka suuret nimet toisivat/keräisivät rahaa niihin yhtä paljon joka vuosi. Golfturnauksissa jaettiin 2015 lähes miljardi euroa palkintorahoina (ks. tästä lisää). Golf on yksi maapallon suurimmista liiketoiminta-aloista ja sen ympärillä pyörii vuosittain yli 220 miljaridia euroa. 
Olen keskustellut useamman amerikkalaisen huippuvalmentajan kanssa ja osa heistä on halukas toimittamaan opetusvinkkejä blogiin. Maailman suurin nettigolfopetussivusto voi olla myös jatkossa sivuilla näkyvästi, mutta en ole vielä keksinyt missä muodossa sen ottaisin/pyytäisin mukaan. 
Mitä golf on ja mitä siitä tiedän ?

Golf on monessa suhteessa melko ylivertainen liikuntamuoto. Harrastuksen voi aloittaa yhtä hyvin 2- kuin 70 -vuotias. Melko tunnettujakin esimerkkejä maailmalta löytyy: Tiger Woods oli 2 -vuotias ja Hollywood-tähti Morgan Freeman 65 -vuotias aloittaessaan golfin harrastuksen. Liikuntana golf on aerobista kuten muukin kävely, jonka terveysvaikutuksista on monia tutkimuksia.

Lääketieteen professori Kaisu Pitkälä listaa kävelyn ja liikunnan terveysvaikutuksia näin: ennaltaehkäisee sairauksia kuten luukatoa, sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta,syöpiä, parantaa diabeteksen sokeritasapainoa, kipuja nivelkulmissa, sydämen vajaatoiminnan ennustetta,vähentää depressiota ja ahdistuneisuutta, vähentää toiminnanvajeiden riskiä ikääntyessä, parantaa muistia, ajattelun nopeutta ja mahdollisesti ehkäisee dementiaa sekä lisää psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tutkimuksissa on tuotu esille kävelyliikunnan hyödyistä lisäksi hahmotuskyvyn paraneminen, harmaiden aivosolujen määrän kasvu, luuston vahvistuminen ja tukirangan hyvinvoinnin paraneminen, verenkierron ja aineenvaihdunnan voimistuminen ja uusimpana löytönä eturauhassyövän etenemisen hidastuminen (UCLA, 2011, Golflehti 6/2011). Vähän liikkuvat keski-ikäiset miehet kokevat enemmän toivottomuuden tunteita kuin liikuntaa harrastavat, osoittaa lääketieteen lisensiaatti Maarit Valtosen tuore väitöstutkimus (Jyväskylän yliopisto 8.10.2011).

Golfissa minua, kuten varmaan kaikkia muitakin, koukuttaa sen tekninen ja henkinen vaativuus ja vaikeuksien kautta tapahtuva oppiminen ja kehittyminen tekniikassa ja yhtä lailla henkisellä tasolla. Palkinto voi tulla kauniista golfmaisemasta, hyvästä peliseurasta, yhdestä tai useammasta yhdestä onnistuneesta putista, chipistä tai avauksesta - tai kaikista niistä. Missään muussa lajissa ei kaksi tai useampi voi kilpailla lekkimielisesti tai tosissaan yhtä tasavertaisesti riippumatta niin erilaisista lähtökohdista: tasoerosta, ikäerosta, sukupuolesta tai kokemuksesta. Kiitos nerokkaan pistebogeyjärjestelmän ! 

Muistan hyvin kun pelasin kesällä 2012 Virtain kentällä erään naispuolisen opettajan ja hänen puperteetti-ikäisen poikansa kanssa. Pojan äiti kertoi pelin aikana, että hän halusi pojan golfin pariin siksi, että hän oppisi juuri edellä mainittuja asioita ja 'kehittyisi ihmisenä, sillä mikä opettaa ihmistä itseään ja ottamaan muita ihmisiä huomioon paremmin kuin golf'.

Golfissa tapaa jatkuvasti uusia mielenkiintoisia ihmisiä. Lyhyen urani aikana olen ehtinyt pelata myös monien ulkomaalaisten kanssa. Joukossa on saksalaisia, ruotsalaisia, korealaisia, australialaisia, eestiläisiä, venäläisiä ja jenkkejä.

Suoritin green cardin 14.9.2009 ja sen jälkeen olen antanut lajin viedä. Olen pelannut vasta noin 500 täyttä 18-reiän kierrosta. Kaudella 2013 olin ns. single-pelaaja (tasoitus 9,3), mutta seuraavilla kausilla en sitä enää ollut kiitos selkä- ja polviongelmien. Pelasin 2013 noin 130 täyttä kierrosta ja 2014 vajaat 100, 2015 noin 100 ja 2016 noin 80 kierrosta. Olen pelannut pääasiassa Suomessa, mutta hieman myös Eestissä, Espanjassa, Kanariansaarilla  ja Turkin Belekissä

Olen seurannut lajia intensiivisesti lähes päivittäin koko golfurani ajan. Tänä aikana olen rekisteröitynyt usean amerikkalaisen huippuvalmentajan web-sivuston jäseneksi ja saanut heiltä lukuisia harjoitusvideoita sähköpostiini. Lisäksi olen ostanut heiltä laajempia opetuskokonaisuusia ja tilannut heidän opetustaan DVD:nä (mm. Phil Mickelson, Hank Haney, Eric Jones, Martin Chuck, Todd Graves, Cj. Goecks, Don Trahan, Bobby Wilson, ...). (Ks. blogin teksti Tunnettuja amerikkalaisia huippuvalmentajia.) Noita videoita lienee kertynyt jo tuhansia. Tämän lisäksi olen lukenut kymmeniä englanninkielisiä ja suomennettuja golfkirjoja. Seuraan lajia usein Golf Channelin kautta. 

Pian green cardini suorituksen jälkeen 2009 rakensin kotiini lähipelialueen ja laajensin kuntosalia 'golfstudiolla'. Ostin jenkeistä P3ProSwing golfsimulaattori-analysaattorin jossa on analysaattorin lisäksi n. 150 virtuaalikenttää (ml. maailmankuuluja kenttiä). Kentät heijastetaan projektorilla lyöntiveholle (kestää 320 km/t lyönnit). Pelaan yksin ja kavereiden kanssa säännöllisesti näitä kenttiä. Simulaattorin kautta voi myös haastaa pelaajia maailmalta pelaamaan kanssani näitä virtuaalikenttiä Internetin kautta. Kenttä ja studio kulkevat kavereiden keskuudessa leikkisästi nimellä Highland Golf Club tai Highland Golf & Country Club eli lyhyesti HG&CC. Ylämaan Golfklubi, koska se sijaitsee yli 200 m merenpinnasta ja tämä korkeus on kuulemma virallinen mitta ylämaalaisiksi kutsutuille.

Joku voisi tässä kohtaa ajatella, että olen vähintään scratch-pelaaja tällaisen intohimon jäljiltä. Asiat eivät aina mene niinkuin itse suunnittelee. Suurimmat ongelmat ovat olleet selkä ja polvi jotka ovat pilanneet enemmän tai vähemmän kolme viime kauttani. Selkäni leikattiin 90-luvun loppupuolella ja polvikierukka 2013. Molemmat vaivaavat edelleen.
Hieman muusta taustastani
Olen noin 60 -vuotias mies Ylöjärveltä. Minulla on kaksi entistä kansainvälisen tason huippu-urheilijapoikaa (FT & MBA) ja vaimo (FM), jonka kanssa olen ollut naimisissa alle 40 vuotta. Minulla on myös 8 lastenlasta, 3 tyttöä ja 5 poikaa.

Työhistoriani muodostuu pääasiassa ITC -puolelta jossa aloitin 1977 Suomen Trikoolla (operaattori->konepäällikkö->suunnittelija-ohjelmoija). Jatkoin 1980 free lancer suunnittelija-ohjelmoijana ja kirjauduin samana vuonna opiskelemaan Tampereen yliopiston taloudellis-hallinnolliseen tiedekuntaan pääaineena kansantalous. Olin jo tuolloin ollut (vuodeta -77) kirjoilla yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa opiskelemassa valtio-oppia ja käyttäytymistieteitä. K-talous muuttui tämän jälkeen laskentatoimeksi ja yritysjuridiikaksi. Opintojen ohessa jatkoin vapaana yrittäjänä tarjoten konsultointia ohjelmoinnissa. Perustin kaverini kanssa ensimmäisen yrityksen 1983 (Pircom Ky) ja 1986 ensimmäisen oman osakeyhtiöni (Eiffel Oy). 

Olen toiminut ITC-alalla yli 30 -vuotta yhtäjaksoisesti ja toimialana ohjelmistokehitys sekä softwaren että hardwaren (mm. ohjelmistokehitysympräristö Eiffel) maahantuonti ja -vienti. (Yritykseni ovat osallistui myös useisiin messuesittelyihin Suomessa, Eestissä, Ruotsissa ja Venäjällä 90-luvulla.) Suomessa toiminta on ollut pääasiassa konsultointia suurille kansainvälisille konsultointiyrityksille.

Vuosina 2000-2006 olin mukana myös juomavesialalla ja tein sen tiimoilla useita matkoja (messuilla, rahan kerjuulla, mielenkiintoisissa projekteissa, paikoissa ja tilanteissa eri puolilla maailmaa tapaillen isojakin 'money bagejä'). Tein mm. muutamia matkoja Portugaliin erään pankkiiriliikkeen pyynnöstä tarkoituksenani arvoida maahan suunnitellun juomavesitehtaan toteutettavuutta/järkevyyttä sijoittajan kannata.

Olen tehnyt kaikkiaan yli 400 työmatkaa Suomen ulkopuolelle.
 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti